דוד זהבי, מלחין (1910-1975)
מראשוני המלחינים שנולדו בארץ יליד יפו. העביר את משכנו לקיבוץ נען- הקיבוץ של הנוער העובד שהתפרסם במטרות ההשקיה שלו ובהצלחת קבוצת הכדורסל של הקיבוץ שאוחדה בהמשך עם גבעת ברנר.
את הלחן הראשון הלחין בשנת 1927 למילים של יעקב פיכמן "אורחה במדבר". השיר הוכר גם בשם ימין ושמאל ופורסם בירחון "מולדת".
בהמשך הלחין שירים רבים בהם שירי רועים ("חליל") שירי אדמה ("מלאו בסוף נובמבר"), שיר"ח, ולילדים הלחין את השיר "בעדן ילדים". היה חבר של תנועת הנוער העובד והלומד, ולכינוס ה 1000 שנערך ביערות הכרמל בזכרון יעקב בשנות ה 40 הלחין את "שיר המחנה" הידוע גם בשם "סבלות גורל פרוע".
מרדכי זעירא, מלחין (1905-1968)
מלחין ידוע עלה מרוסיה לארץ, התיישב בקיבוץ אפיקים, עבד בחברת החשמל וכתב את ההמנון של החברה "הזקן מנהריים". שירו הראשון שהתפרסם היה "חולצה כחולה" (מילים ולחן), כתב להצגה "חולצה כחולה", בהמשך שיתף פעולה בשירים רבים עם יעקב אורלנד "היו לילות", "שני שושנים", ועוד. שיריו ליוו את מאורעות הישוב היהודי בארץ ישראל, הלחין את השיר "איה", "לילה לילה" ו-"על גבעות שיח' אברק". חלק מלחניו נכתבו עבור התיאטרון שפעל בתל אביב ושיריו הושמעו שם.
מרדכי זעירא נפטר ב- 1968, ואילו היה חי בשנות ה80 ו/או ה-90 היה מקבל את פרס ישראל על הלחנים שלו בזמר העברי.
דב יזלצר
יליד 1832, מותיקי המלחינים בזמר העברי, הלחין ללהקת הנחל שירים כמו "הורה היאחזות", הלחין שירים להצגות כמו "עוץ לי גוץ לי" (בוקר טוב), "קזבלן" (כל הכבוד), זכה בפרס ישראל בשנת 2009. אחד משיריו המפורסמים הוא "דבר אלי בפרחים" שביצעה גאולה גיל. הושמע כאורח בפסטיבל הזמר והפזמון והלחין שיר במלאת 25 שנה למדינה.
שיר נוסף לשנת 1963-1967, היה "כל הכבוד" שגם הוא הושמע בפסטיבל 1973.
לילדים הלחין את השיר "מי יודע מדוע ולמה לובשת הזברה פיג'מה" של עומר הילל ושרה אותו גאולה גיל.
שמואל רוזן (1925-2015)
חידונאי, פזמונאי שכותב שירים ואיש רדיו הגיש תכניות וחידונים רבים: "קפד ראשו", "ארץ הלמה", "בתקוה שתבין את הרמז". היה פעיל יותר מ- 50 שנה כחידונאי ופזמונאי. חלק ניכר משיריו פורסמו לאחר מלחמת ששת הימים. להלן מספר שירים ידועים של שמואל רוזן:
•
שוב לא נלך
•
מי אמר
•
ערי הגדה
•
אני אוהב את בך
•
להתראות
•
נומה נומה
•
פרחי צבר
•
שיר לבתי
•
כתבתי לך שיר
•
לך בעקבות השמש.
"שוב לא נלך" מילים: שמואל רוזן - מלחין: אפי נצר
מספר אפי נצר: לאחר או לפני הופעתו בפני חיילים במלחמת ששת הימים התקשר אל ביתו, למשפחה, בחיפה, לשאול מה נשמע. סיפרו לו המשפחה שהשמיעו שיר של שמואל רוזן על רחל ברדיו. הו אז, אפי פנה לשמואל רוזן וקיבל את המילים של השיר. לאחר מכן ישב ב"צותא" בתל אביב והלחין את השיר "שוב לא נלך" המוכר אצל הקהל בשם "ראי כחול ראי..". אריק לביא הזמר שעבד במקום (בצוותא), ראה את השיר ושר אותו ומאז כולם שרים את השיר. בשיר מוזכרת רחל אמנו, והיא קבורה בבית לחם, שגם עיר זאת מוזכרת בשיר. רחל קבורה שם כי ידעה כי העם בדרך לגלות יעבור דרך קברה.
"מי אמר" שמואל רוזן, מלחין: נחום הימן
אף-על-פי שהשיר הזה לא מושמע, זהו אחד השירים היפים הרומנטים של הזמר העברי ומספר על קשר חם של עלם ועלמה. מבצעת אותו יפה הזמרת אוסנת פז, מי שהתפרסמה בשנות ה- 60 ופרשה מעולם הזמר – שווה להאזין לו ביוטיוב לשיר קסום שכזה.
ערי הגדה" מילים: שמואל רוזן, מלחין: צבי בורודובסקי
במלחמת ששת הימים כבש צה"ל את כל השומרון שאז היה בשטח ירדן, וכתוצאה מכך המקומות שמוזכרים בשיר: יריחו, שכם, חברון הפכו להיות בשליטת צה"ל לאורך כל השנים. השיר "ערי הגדר" היה מאוד מפורסם בתקופה שלאחר המלחמה, בביצוע יגאל בשן.
לאחרונה נפטר הזמר יגאל בשן, ואחד האנשים בארץ שיש לו אוספים רבים של שירים – דודי פטימר, דירג את השיר ערי הגדה אחד מעשרת השירים הבולטים של הזמר יגאל בשן.
"אני אוהב את בך" מילים:שמואל רוזן, לחן: יעקוב הולנדר
שמואל רוזן כתב את השיר "אני אוהב את בך" – על יוהן סבסטיאן בך (1685-1750) שהיה אחד המוסיקאים הגדולים בגרמניה שעסקו במוסיקה, כתב מעל 1000 יצירות. מבצעת השיר הזמרת עירית דותן שהיתה מפורסמת בארץ בשנות ה- 70 עם שירים כמו: "תנו לנו יד ונלך", "יום חדש", ו"אני אוהב את בך". על כן, כותב שמואל רוזן כי באך "הוא קומפוזיטור" משובח.
"להתראות" מילים:שמואל רוזן' לחן: יעקוב הולנדר
את השיר מבצעת להקת פיקוד הדרום, וזה אחד השירים המפורסמים שהם מבצעים בנוסף ל"שבחי מעוז", "אלעד ירד אל הירדן", ו- "ארץ ישראל יפה".
רפאל לירז. הקלידה וערכה-רונית קולצ'סקי